ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΠΡΟΥΣΟΣ- ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

17 Νοεμβρίου 2022
ΕΚΔΡΟΜΕΣ

2ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

10-11/12/22

ΚΟΣΤΟΣ:80.00 ΕΥΡΩ

 

Καρπενήσι - Xionodromika

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

Αναχώρηση απο πλατεία Τριών Συμμάχων τις 06:00 το πρωιΈπειτα απο μια ενδιάμεση σταση στο Θέρμο για ξεκούραση και καφέ θα επισκεφτούμε το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας  το οποιο είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο που έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μ. Ασίας, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στον 12ο και 14ο αι.

Υπήρξε καταφύγιο αμάχων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ εδώ νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης. H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Διαθέτει αγιογραφίες του 13ου και του 16ου αι. και βιβλιοθήκη πλούσια σε σημαντικά κειμήλια.

Το Μουσείο της μονής Προυσού διαθέτει παλαιά εκκλησιαστικά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα του αγωνιστή της επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Επίσης, θα  δούμε τα «καραούλια» του Καραϊσκάκη πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Είναι δύο πύργοι που οικοδομήθηκαν την περίοδο της Επανάστασης.

Τα«πατήματα» της Παναγίας, στη θέση «Τύπωμα», γεωλογικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με αποτυπώματα. Η παράδοση λέει ότι πρόκειται για ίχνη («πατήματα») που άφησε η Παναγία όταν ήρθε από την Προύσα. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η «Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη» του Προυσού. Ιδρύθηκε και λειτούργησε στο χωριό μαζί με το σχολαρχείο, από το 1880.

Έπειτα θα αναχωρήσουμε για το όμορφο Καρπενήσι οπου θα φτασουμε στο ξενοδοχείο μας.

 

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε  για την Ιερά Μονή Αγάθωνος

Το Μοναστήρι βρίσκεται κοντά στην Υπάτη, στην πλαγιά του όρους Οίτη, μέσα σε θαυμάσιο φυσικό τοπίο. Ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο καθολικό αθωνικού τύπου (σταυροειδής τρουλλαίιος, σύνθετος τετρακιόνιος, με ενσωματωμένα τέσσερα παρεκκλήσια), ιστορημένο από τά μέσα του 16ου η τό τέλος του 17ου αιώνος. Σήμερα διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες λόγω της φθοράς του χρόνου καί της καταστροφικής μανίας του Δράμαλη που πυρπόλησε το καθολικό (1822). Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνος είναι θαυματουργή. Διασώζονται στη Μονή πολλά πολύτιμα κειμήλια και τίμια λείψανα.

Η προφορική παράδοση αναφέρει πως το παλιό Μοναστήρι που ασκήτευε ο Όσιος Αγάθωνας έπαθε καθίζηση και η εικόνα της Παναγίας εξαφανίσθηκε, για να βρεθει σε σπηλιά και εκεί, κοντά στή σημερινή του θέση, να κτίσει ο Όσιος το μοναστήρι περί τον 14ο με 15ο αιώνα. Η Μονή μετά την κοίμηση του κτήτορος ονομάστηκε από τους μοναχούς Μονή του Αγάθωνος.Η προσφορά της Μονής στους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 είναι πολύ μεγάλη.

Στάση για το μεσημεριανό μας φαγητό στην Λαμία.

Αναχώρηση  για τη πόλη μας με ενδιαμεση στάση και άφιξη το βραδάκι.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *