ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ

19 Οκτωβρίου 2021
ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12/2021

ΤΙΜΗ 15,00 ευρώ

 

Η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821 αποτελεί δημοφιλή προορισμοί όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τα Καλάβρυτα δεν είναι μία απλή πόλη με ωραία τοπία και καλό φαγητό. Είναι κάτι παραπάνω καθώς έχει σημαντικά αξιοθέατα και μεγάλη ιστορία πίσω της.

Στη βάση ενός βράχου, βρίσκεται το Μέγα Σπήλαιο, 10χλμ βόρεια των Καλαβρύτων, πάνω στο δρόμο που ενώνει τα Καλάβρυτα με την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Το καθολικό είναι χτισμένο μέσα σε ένα μεγάλο κοίλωμα του βράχου. Διατηρεί τις αγιογραφίες του 1653, τα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα. Σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, έργο του 4ου. Σύμφωνα με την παράδοση, δύο

Θεσσαλονικείς μοναχοί, έπειτα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις και οράματα, συνάντησαν τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ., η οποία τους οδήγησε στο σπήλαιο όπου ανακάλυψαν την ιερή εικόνα της Παναγίας.

Το Μέγα Σπήλαιο υπήρξε κέντρο της Επανάστασης του 1821 καθώς από αυτό ξεκίνησαν το 1827 οι ντόπιοι για να αποκρούσουν τον Ιμπραήμ. Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές. Οι φωτογραφίες που σώζονται μαρτυρούν πόσο όμορφο ήταν το αρχικό κτίσμα συγκρινόμενο με το σημερινό κατασκεύασμα. Η μονή είναι ανδρική και δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες που έρχονται να προσκυνήσουν και να περιηγηθούν το μουσείο με τα κειμήλια του αγώνα του 1821.

Μισό χιλιόμετρο από την πόλη των Καλαβρύτων ακολουθώντας το δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο θα συναντήσεις το μνημείο του τόπου θυσίας που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Εκεί εκτελεστήκαν άνδρες άνω των 13 ετών από τους Γερμανούς την 13η Δεκεμβρίου του 1943. Σήμερα, στο λόφο, βρίσκεται ένας μεγάλος σταυρός και το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο, αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

Το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ., αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια και μερικές σχολές σκι και είναι ιδανικό τόσο για τους αρχάριους, όσο για τους έμπειρους σκιέρς ή snowboarders.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *