ΒΥΤΙΝΑ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

3 Μαρτίου 2023
ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

19/Ο3/2023

ΤΙΜΗ ΚΑΤΑ ΑΤΟΜΟ 25,00 ΕΥΡΩ

Αναχώρηση στις 07:00 π.μ. από πλατεία Τριών Συμμάχων.Έπειτα από ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε στην γραφική Δημητσάνα.  Ένας οικισμός διατηρητέος, γεμάτος μνήμες.Η Δημητσάνα, εκτός από το νερό και τον αέρα, έχει και την πέτρα και το μπαρούτι, η παραγωγή του οποίου τροφοδοτούσε κάποτε όλη την Ελλάδα. Οι λιθόχτιστοι πύργοι, τα παλιά αρχοντικά, τα στενά σοκάκια κάνουν τις βόλτες στο χωριό εμπειρία, ενώ η Ιστορία είναι παρούσα σε κάθε γωνία.

 

Μπορούμε  να επισκεφτούμε την  περίφημη δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη η λειτουργία της οποίας πηγαίνει πίσω στο 1764 όταν ιδρύθηκε στη Δημητσάνα η ιερατική σχολή, γνωστή με το όνομα «Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων», στην οποία και ανήκε. Απόφοιτοι της σχολής υπήρξαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Γρηγόριος Ε ΄ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Πριν από το 1821, η βιβλιοθήκη αριθμούσε πάνω από 5.000 τόμους, αλλά, κατά τη διάρκεια του αγώνα, το χαρτί των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φισεκιών. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η συλλογή της εμπλουτίστηκε ξανά και σήμερα θα δείτε σπάνιους τόμους, λαογραφικά αντικείμενα, ακόμα και τη σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα. Αναζητήστε στη συνέχεια το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Γρηγορίου Ε ΄ και των Σπηλιωτόπουλων, ιδέα των οποίων ήταν να αναβιώσουν το πυριτιδοποιείο της Δημητσάνας, για τους σκοπούς της Επανάστασης. Τα παραπάνω κτίρια δεν είναι όλα επισκέψιμα, αλλά το Διασυνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας έχει δημιουργήσει κέντρο πληροφόρησης με χάρτες και προτεινόμενες διαδρομές διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του, ενώ έχει τοποθετήσει καλαίσθητες πινακίδες σε ιστορικά κτίρια και μνημεία.

                                                Βυτίνα: Ο πιο διάσημος ορεινός προορισμός της Αρκαδίας (Βίντεο) - TRAVEL

 

Επίσης μπορούμε να επισκεφτούμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δημητσάνας. Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, που διατηρεί την αρχική της παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στους χώρους των δύο ορόφων, που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική πέτρινη κλίμακα, έχουν προστεθεί ειδικές προθήκες που περιέχουν τα εκθέματα, ενώ το υπόγειό της, που ήταν το κελάρι του σπιτιού, έχει διαμορφωθεί σε μικρό ναό προς τιμή του Αγίου Γρηγορίου Ε΄.

Έπειτα, επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς . Παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητοι μηχανισμοί σε μια πανέμορφη τοποθεσία πάνω από τον Λούσιο. Οι εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται από τα άφθονα τρεχούμενα νερά πηγής και θα δείτε νεροτριβή, αλευρόμυλο, ρακοκάζανο, βυρσοδεψείο και μπαρουτόμυλο.

 

Συνεχίζουμε τον δρόμο μας  για την γραφική Βυτίνα.Στην αγκαλιά του Μαινάλου, η Βυτίνα μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, φημίζεται για το υγιεινό της κλίμα. Χτισμένη σε κομβικό σημείο, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στα άλλα χωριά της περιοχής , όπως τα Λαγκάδια, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα. Στη Βυτίνα, αφεθείτε στο ρομαντισμό και περπατήστε στο Δρόμο της Αγάπης, περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια της, όπου το μαύρο μάρμαρο των σπιτιών συνδυάζεται τέλεια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα.

Ελεύθερος  χρόνος για φαγητό και βόλτα

 

Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να αλλάξει για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο.

Περιλαμβάνονται:
  • Η μεταφορά των συμμετεχόντων με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν.
  • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
  • Αρχηγός, συνοδός της Εταιρείας μας.
  • Διόδια.
  • Φ.Π.Α.
Δεν Περιλαμβάνονται:
  • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.
  • Γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα κ.α
  • Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *