ΒΥΤΙΝΑ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ

24 Αυγούστου 2022
ΕΚΔΡΟΜΕΣ

                                                   Βυτίνα: Ο πιο διάσημος ορεινός προορισμός της Αρκαδίας (Βίντεο) - TRAVEL

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

23/10/2022

ΤΙΜΗ ΚΑΤΑ ΑΤΟΜΟ 25,00 ΕΥΡΩ

 

 

Αναχώρηση στις 07:00 π.μ. από πλατεία Τριών Συμμάχων.Έπειτα από ενδιάμεσες στάσεις, φτάνουμε στην γραφική Δημητσάνα.  Ένας οικισμός διατηρητέος, γεμάτος μνήμες.Η Δημητσάνα, εκτός από το νερό και τον αέρα, έχει και την πέτρα και το μπαρούτι, η παραγωγή του οποίου τροφοδοτούσε κάποτε όλη την Ελλάδα. Οι λιθόχτιστοι πύργοι, τα παλιά αρχοντικά, τα στενά σοκάκια κάνουν τις βόλτες στο χωριό εμπειρία, ενώ η Ιστορία είναι παρούσα σε κάθε γωνία.

 

Μπορούμε  να επισκεφτούμε την  περίφημη δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη η λειτουργία της οποίας πηγαίνει πίσω στο 1764 όταν ιδρύθηκε στη Δημητσάνα η ιερατική σχολή, γνωστή με το όνομα «Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων», στην οποία και ανήκε. Απόφοιτοι της σχολής υπήρξαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Γρηγόριος Ε ΄ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Πριν από το 1821, η βιβλιοθήκη αριθμούσε πάνω από 5.000 τόμους, αλλά, κατά τη διάρκεια του αγώνα, το χαρτί των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φισεκιών. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η συλλογή της εμπλουτίστηκε ξανά και σήμερα θα δείτε σπάνιους τόμους, λαογραφικά αντικείμενα, ακόμα και τη σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα. Αναζητήστε στη συνέχεια το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Γρηγορίου Ε ΄ και των Σπηλιωτόπουλων, ιδέα των οποίων ήταν να αναβιώσουν το πυριτιδοποιείο της Δημητσάνας, για τους σκοπούς της Επανάστασης. Τα παραπάνω κτίρια δεν είναι όλα επισκέψιμα, αλλά το Διασυνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας έχει δημιουργήσει κέντρο πληροφόρησης με χάρτες και προτεινόμενες διαδρομές διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του, ενώ έχει τοποθετήσει καλαίσθητες πινακίδες σε ιστορικά κτίρια και μνημεία.

 

Επίσης μπορούμε να επισκεφτούμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Δημητσάνας. Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, που διατηρεί την αρχική της παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στους χώρους των δύο ορόφων, που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική πέτρινη κλίμακα, έχουν προστεθεί ειδικές προθήκες που περιέχουν τα εκθέματα, ενώ το υπόγειό της, που ήταν το κελάρι του σπιτιού, έχει διαμορφωθεί σε μικρό ναό προς τιμή του Αγίου Γρηγορίου Ε΄.

Έπειτα, επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς . Παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητοι μηχανισμοί σε μια πανέμορφη τοποθεσία πάνω από τον Λούσιο. Οι εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται από τα άφθονα τρεχούμενα νερά πηγής και θα δείτε νεροτριβή, αλευρόμυλο, ρακοκάζανο, βυρσοδεψείο και μπαρουτόμυλο.

Η επόμενη στάση μας θα είναι  στην γραφική Στεμνίτσα η οποία χτισμένη στους πρόποδες της Kλινίτσας σε υψόμετρο 1.100 μ.,  θα σας γοητεύσει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά, τις εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλάτανων αλλά και με τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών που την περιβάλλουν.

Το ιδιαίτερο ανάγλυφο και οι περιορισμοί του τόπου ώθησαν τους ντόπιους από νωρίς να αναπτύξουν στο έπακρο ιδιαίτερες δεξιοτεχνίες, ανάμεσά τους και την αργυροχρυσοχοΐα. «Χρυσικοί» κι «ασημιτζήδες», ξακουστοί τεχνίτες με σπουδαία φήμη, δημιουργούν αξεπέραστα καλλιτεχνήματα. Λεπτοδουλεμένα κοσμήματα (δακτυλίδια, σταυρούς, πόρπες) και οικιακά σκεύη για τους προύχοντες. Ασημοκέντητες εικόνες∙ κηροπήγια∙ εξαπτέρυγα… για τις πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Πραγματικοί τεχνίτες στην κατασκευή και το σκάλισμα της καμπάνας, οι εκπληκτικοί αυτοί αργυροχρυσοχόοι ταξίδευαν για να δουλέψουν σε όλη την Eλλάδα.

 Διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση αλλά κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.

Συνεχίζουμε τον δρόμο μας  για την γραφική Βυτίνα.Στην αγκαλιά του Μαινάλου, η Βυτίνα μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, φημίζεται για το υγιεινό της κλίμα. Χτισμένη σε κομβικό σημείο, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στα άλλα χωριά της περιοχής , όπως τα Λαγκάδια, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα. Στη Βυτίνα, αφεθείτε στο ρομαντισμό και περπατήστε στο Δρόμο της Αγάπης, περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια της, όπου το μαύρο μάρμαρο των σπιτιών συνδυάζεται τέλεια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα.

Ελεύθερος  χρόνος για φαγητό και βόλτα

 

Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να αλλάξει για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Έμπειρος συνοδός γραφείου.

Διόδια, Φόροι, Ασφάλεια Αστικής – Επαγγελματικής Ευθύνης.

Η μεταφορά, περιηγήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους – μουσεία.

Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προτεινόμενο ή προαιρετικό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *